CGNAT (Carrier Grade NAT) Nedir?

CGNAT (Carrier Grade NAT) Nedir?
0
(0)
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte farklı kavramlar ortaya çıktı. CGNAT yani “Carrier Grade NAT” ise bu kelimelerden bir tanesi. Peki, bu kelime internet kullanıcıları için ne anlama geliyor? CGNAT nedir ve internet kullanıcıları için önemi nedir?

CGNAT (Carrier Grade NAT) Nedir? 

CGNAT açılımı ile Carrier Grade NAT aslında internetin bilinmeyen yüzlerinden biridir. Her cihazın bir IP adresi olduğunu biliyoruz. Bu adresler cihazların isimleridir ve her cihazın kendi ismi vardır. Diğer cihazlar ile karıştırılamazlar. CGNAT da bilinmeyen yüzlerinden biridir görevi ise yapılanması sayesinde internet erişimini sağlamaktır. CGNAT her cihazda bulunan IP adresi üzerinden kurduğu ağ yapılanmaları ile internet erişimini mümkün kılar. CGNAT birden fazla kullanıcının tek bir IP adresi kullanarak internet ortamına çıkmasına yardımcı olan bir ağ teknolojisidir. 

Bütün internet kullanıcılarının bildiği gibi internete bağlı olan tüm teknolojik aygıtların kendilerine özel bir IP yani “İnternet Protokol” adresi vardır. Yaygın olarak kullanılan IP adres yapısı IPv4, çok fazla internet kullanıcısı olması nedeniyle yeterli gelmemektedir. Bundan dolayı da servis sağlayıcıları birden fazla kullanıcıya aynı IP adresini vererek kullanıcılarının internete çıkmasını sağlamaktadırlar.

Pandeminin dünyada etkili olmasının hemen ardından internete geçişte hızla artmıştır. İnsanlar internet aboneliği için pek çok firmaya başvurmuştur.  İnternet kullanımın artışı ile beraber insanlar CGNAT’ yönelmeye ve ilk olarak tercih etmeye başlamıştır. İnternetin yalnızca bilgisayar ve telefonlarda değil, evdeki televizyon ve buzdolabı hatta son zamanlarda çıkan robot süpürgelere kadar her yerde internet yani başta dediğimiz ağ yapılanmaları mevcuttur. 

CGNAT Nasıl Çalışır?

İnternetin artık hayatımızın büyük bir parçası olmasıyla beraber CGNAT kullanımına yönelim artmıştır. Bunun başlıca sebebi ise normal IP adresi ile cihazlarından çıkış yapanlar ve Carrier Grade NAT ile internetten çıkış yapan kullanıcılar arasındaki farktır. Daha ayrıntılı bir şekilde inceleyelim. Normal IP adresi ile çıkış yapan bir kullanıcı internet ağı ardından modem ardından bilgisayar ve son olarak kullanıcı adımlarını geçer. Bu da daha net bir şekilde bir modemden bir bilgisayar ve ondan bir kullanıcı çıkışı anlamına gelmektedir. Carrier Grade Nat işleyiş sıralaması ise internet ağı, IIS router, birden fazla modem, birden fazla bilgisayar birden fazla kullanıcı demektir.  

Daha açık bir ifade ile kullanıcılar internete tek bir ISS Router ile birden fazla modemi bağlayabilir. Bağlanılan modemler birden fazla bilgisayara hizmet eder. Bilgisayar kullanıcıları da bu hizmetten kolaylıkla faydalanabilir.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da normal IP kullanıcıları modemden hemen genel ağa çıkabilmesi fakat bu işleyişin CGNAT da farklı olmasıdır. CGNAT içerisine yardımcı yönlendiriciler eklenmiştir. Böylelikle CGNAT kullanıcıları sayısı ne kadar olursa olsun tek bir IP adresini kullanırlar. Evlerimizde olduğu gibi düşünebiliriz.  Evin sahibi bir kişi olsa dahi kullanıcıları onlarca olabilir. En basit benzetme ile CGNAT bir evde kullanıldığında kaç hane üyesi kullanırsa kullansın evden çıkan tek bir IP adresidir.CGNAT Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Carrier Grade NAT kullanımının avantajları arasında daha sağlıklı bir internet kullanımı, hızlı bir şekilde dosya yükleme ve indirme, bilgisayarlara uzaktan erişimin daha kolay bir şekilde olması gibi pek çok özellik sıralayabiliriz.

Carrier Grade NAT kullanımında rastlanılan en büyük dezavantaj port sorunu yaşanmasıdır. Bunun sebebi ise CGN’nin sorunsuz çalışmasını sağlayan ISS’nin engelleyici bir özelliğinin olmasıdır. Bu sorunun aşılması için ise çalışmalar yapılmaktadır. Son olarak dikkat edilmesi gereken bir dezavantaj daha vardır. Bu da aslında IP adresinin yanlışlıkla spamlanabilmesidir.

İçeriği Yararlı Buldunuz mu?

Ort. 0 / 5. 0

Şu ana kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Yorum

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SEO Uzmanıyla Görüş.

Hemen Bir SEO Uzmanı ile Görüşerek Firmanız İçin İnternette Ön Sıralarda Yer Alma Fırsatını Yakalayın.