NAC (Network Access Control) Nedir? 

NAC (Network Access Control) Nedir? 
0
(0)
Günümüzde bilgi sınırsız bir şekilde hizmetimize sunulmakta. Bu hizmete sahip olmak için tek yapmamız gereken şey ise internet kullanıcısı olmak. İnternette istediğimiz her şeyi bulmamız mümkün. Tek bir tıklama ile tüm bilgiler elimizin altına geliyor. Bununla da kalmıyor, aynı anda bir başka ülkedeki konuşmacıyı dinleyebiliyor, binlerce filme ulaşabiliyor, yüz binlerce şarkıyı dinleyebiliyor veya istediğimiz bir kitabı indirip okuyabiliyoruz. Tüm bu işlemleri gerçekleştirirken araç olarak interneti kullanıyoruz. Peki bu durumun ne kadar güvenli olduğunu hiç merak ediyor muyuz?

NAC (Network Access Control) Nedir? 

NAC, aslında bu güvenliği sağlayan çözümlerden biri olarak ön plana çıkıyor. NAC’ın açılımı, “Network Access Control” oluyor. Türkçe anlamıyla “ Erişim Kontrolü” olarak çevriliyor. Temel amacı ağ erişiminin kontrolünü sağlamak. Ağınızın güvenliği için kullanılan bu çözüm uçtan uca ağınızın erişimini kontrol eder, uygulamalara izin verir ya da erişimini engeller. Siber güvenlik teknolojisinde yaygın olarak kullanılan bir çözümdür. Bu yöntem ile ağınıza istenmeyen, izin verilmeyen hiçbir kullanıcı dahil olamaz. NAC ağ güvenliği 4 aşama ile gerçekleşir;

  1. Kimlik Doğrulama
  2. Yetkilendirme
  3. Güvenlik Taraması
  4. İyileştirme

Bu dört aşamadan sonra ağınıza giriş sağlanacaktır. Bu aşamaların hepsi aynı anda çalışır ve herhangi birinde, bir hata çıkarsa, kullanıcı erişimi engellenir ve ağınız korunur.

NAC (Network Access Control) Ne İşe Yarar? 

NAC ağınızı korumak için geliştirilmiştir. Ayrıntılı bir şekilde ne işe yaradığını maddeler halinde ele alalım:

  • Cihaz uyumluluğunu ve davranışlarını düzenli bir şekilde kontrol altında tutarak herhangi bir hata olması halinde hemen müdahale eder.
  • Kullanıcılara maksimum sistem güvenliğini garanti eder. Günümüzde güvenlik için kullanılan en yaygın çözümlerden biridir.
  • Cihazınıza bağlanan kullanıcılar hakkında sizlere bilgi verir. Böylelikle sizler de takip edebilirsiniz veya herhangi bir sorun olma halinde en son hangi cihazın ağınıza girdiğini kolaylıkla bulabilirsiniz.
  • Virüsten koruma yazılımları sayesinde siz fark etmeden zararlı kullanıcı, içerik ve yazılımları engeller.
  • Güvenlik duvarı ve casus yazılım algılama programlarını da içerisinde bulunduran NAC, yalnızca basit tehditler için değil, gelişmiş tehditler için de önlemler alır.
  • Kullanıcı ve sistem yetkilendirmesi yaparak erişimi her zaman denetler.
  • Ağ güvenliğini kontrol eder, denetler ve sizi bilgilendirir. Tüm bunları aynı anda ve koordineli bir şekilde gerçekleştirir.
  • Zero-Day adı verilen saldırılara karşı ağınızı korur ve vereceği etkileri azaltmaya çalışır.
  • Ağınız için kullandığınız politikaların sorunsuz ve eksiksiz bir şekilde uygulanmasını sağlar.
  • NAC ağ denetimini, ağ erişiminden önce veya ağ erişiminden sonra yapabilir. Bu durum da kullanıcılar için çok büyük bir avantajdır.

NAC (Network Access Control) Neden Önemlidir?

Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte pek çok kişi kolaylıkla dünyanın herhangi bir yerinde istediği işlemi kolaylıkla gerçekleştirilebilmektedir. Bu işlemler sırasında pek çok bilgi paylaşımın da yapmaktadır. Bunlar kimlik veya kredi kartı bilgilerinden aile fotoğraflarına kadar olabilir. Cihazınızda bu bilgileri tutsanız dahi zararlı yazılımlar sayesinde art niyetli kişiler bu bilgilere erişebilir. 

Kimse verisini bir başkası ile paylaşmak istemez. Bu sebeple NAC kontrolü önemlidir. Verilerinizi korur ve bir başkasının izniniz olmaksızın ağınıza girmesini engeller. Bu engellemeleri yaparken internet performansınızı veya cihazınızın verimliliğini etkilemez aksine sizi korur.

İçeriği Yararlı Buldunuz mu?

Ort. 0 / 5. 0

Şu ana kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Yorum

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SEO Uzmanıyla Görüş.

Hemen Bir SEO Uzmanı ile Görüşerek Firmanız İçin İnternette Ön Sıralarda Yer Alma Fırsatını Yakalayın.