VoIP Nedir? VoIP Nasıl Çalışır?

VoIP Nedir? VoIP Nasıl Çalışır?
0
(0)
Son zamanlarda internetin hızla artan popülaritesinden dolayı birçok farklı uygulamanın kullanımı da git gide yaygınlaşmıştır. Bunlardan biri de VOIP uygulamasıdır. Voıp uygulaması temel olarak internet üzerinden sesli görüşmeler yapabilmeyi sağlayan IP tabanlı bir protokol, bir uygulamadır. VOIP, İngilizce’deki Voice Over Internet Protokol kelimelerinin kısaltılmış halidir. Kurumlar genellikle bu uygulamayı bünyelerine katarak ve kullanarak iletişim kurmaktadırlar. 

VOIP Nedir? 

VOIP, son yıllarda hem dünyada hem de Türkiye’de oldukça sık bir şekilde kullanılan en popüler iletişim teknolojilerindendir. Bu sistem geleneksel olarak yapılan ve bakır kablolar kullanılarak santrallere bağlanan telefon görüşmelerine kıyasla çok daha avantajlı bir iletişim yöntemi ve kanalıdır. Çünkü bu sistem ile yapılan görüşmelerde ses sistemleri öncelikle dataya çevrilir, daha sonra ise elektrik sinyallerine çevrilen bu ses sinyalleri internet veri hattı üzerinden taşınır. Aynı şekilde bunlar oldukça geniş bant aralıklarına sahiptir. Bunların sayesinde VOIP kullanılarak sabit veya mobil hatlar ile, oldukça düşük ücretlerle veya ücretsiz olarak görüşmeler, konuşmalar yapılabilmektedir. 

İsminden de anlaşılabileceği üzere VOIP, “IP Protokolü” kullanımı üzerinden data aktarımı, iletişimi sağlamaktadır. VOIP, günümüzün kurumsal hayatı ve iş dünyası üzerinden ekonomik, güvenilir ve kesintisiz telefon hizmeti sunmuş, bu sayede iş dünyasına oldukça önemli katkılar vermiş ve çok yoğun bir şekilde talep görmüştür. Aynı şekilde bakım, onarım veya arıza gibi karşılaşılması çok muhtemel durumlar içerisinde VOIP geleneksel olan santrallere kıyasla daha fazla avantajlı bir duruma gelmiştir. Yakın geçmişteki telefon sistemlerinin ve süreçlerinin nasıl geliştiğine bakıldığı zaman, bu sistemlerde geleneksel santral tabanına sahip PBX sistemleri kullanılıyordu. Şirketler ve firmalar da aynı şekilde iletişimlerini sağlayabilmek için bu sistemler üzerindeki PBX teknolojisini kullanmaktaydı. Fakat VOIP protokolünün getirmiş olduğu avantajlar sayesinde birçok kurum PBX sistemleri yerine VOIP sistemlerine geçiş yapmıştır.

VOIP Nasıl Çalışır?

İki şirket, firma veya iki şahı arasında gerçekleşen VOIP görüşmelerinde sesler belli kodeklere bölünür ve bu şekilde karşı tarafa iletilir. Karşı tarafın yapmış olduğu konuşmalar da yine aynı şekilde kodek paketlerine bölünür ve bu şekilde internet üzerinden gönderilir. Tüm bu gönderim süreci esnasında tüm veriler mutlaka kriptolanır. Bu sayede önemli derecede bir güvenlik de sağlanmış olur. İnternet üzerinden gönderilen ve aynı zamanda alınan ses kodekleri çok büyük boyutludur. Bu sebeple görüşme esnasında herhangi bir şekilde bekleme veya ses kesilmesi ile karşılaşılmaz. 

VOIP sistemi aynı zamanda arka planda birden çok farklı protokoller kullanmaktadır. Türkiye’de de VOIP hizmeti sunan operatörler genel olarak SIP teknolojilerini kullanmayı tercih etmektedirler. VOIP teknolojisi kullanılırken en önemli nokta, ses sinyallerinin datalara çevrilmesi ve bu dataların internet üzerinden iletilmesidir. Bu yüzden VOIP sistemini kullanacak olan kurumların kaliteli ve kesintisiz iletişim kurabilmeleri için mutlaka iyi düzeyde bir internet bağlantısına sahip olması gerekir. 

VOIP Avantajları Nelerdir?

VOIP’in avantajları şu şekilde maddelendirilebilir; 

  • VOIP teknolojisi maliyetleri azaltır, 
  • Şirketlerin taşındığı durumlarda telefon numaraları değişmez,
  • Esnek çözümler sunan teknolojilere entegre edilmeye uygundur,
  • Yeni santraller ile uyumludur,
  • Bütün şubeler arasında ücretsiz iletişim sağlanır,
  • Aramalarda zaman sınırlaması bulunmamaktadır,
  • Eş zamanlı olarak yapılacak aramalarda çağrı sayısı internet band genişliğine göre belirlenir,
  • Bu numaralar Telekom altyapıları ile birkaç saat içinde aktif olabilir,
  • Uygulama mobil cihazlara da kurularak, bu mobil cihazların sabit telefonlar gibi kullanılabilmelerini sağlar,
  • Ses kalitesi normal aramalara kıyasla daha yüksektir,
  • Yüksek erişilebilirliğe sahiptir.

İçeriği Yararlı Buldunuz mu?

Ort. 0 / 5. 0

Şu ana kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Yorum

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SEO Uzmanıyla Görüş.

Hemen Bir SEO Uzmanı ile Görüşerek Firmanız İçin İnternette Ön Sıralarda Yer Alma Fırsatını Yakalayın.