Proxy Nedir?

Proxy Nedir?
0
(0)
Hem veri güvenliğini artırmak hem de performansını iyileştirmek için kullanılan Proxy’ler, popüler bir  teknolojidir. Ziyaret etmek istenilen internet sitesi ile bilgisayar arasında bir ağ geçidi sağlayan Proxy sunucuları, ortaya çıkan veri akışının gizlenmesine yardımcı olur. Okullarda bulanan bilgisayar laboratuvarlarında, firmalarda ve büyük internet ağlarında Proxy sunucular, internet kullanımı güvene almak için sıklıkla kullanılır. Proxy sunucuları internet siteleri ve kullanıcılar arasında bir filtreleme yapar, aynı zamanda internet trafiğini kontrol eder. Böylece ağa giren ve çıkan kullanıcıların izlemesini sağlar.

Proxy Nedir?

İnternet Servis Sağlayıcıları (ISS) tarafından internete bağlanan kullanıcılara otomatik olarak bir IP adresi tanımlanır. Türkçe olarak “vekil sunucu” olarak da ifade edebileceğimiz Proxy, IP adresinizin değişmesini sağlayan bir program veya bir tarayıcı eklentisidir. Bir internet sitesini ziyaret ettiğinizde bilgisayar ve sitenin yer aldığı sunucular arasında veri akışı gerçekleşir. Proxy, ortaya çıkan bu veri akışını ve aynı zamanda trafiğin gizlenmesini sağlar.

Proxy Ne İşe Yarar?

Proxy sunucuları, internet trafiğinizi farklı bir sunucuya yönlendirerek, internet etkinliğinizi İnternet Servis Sağlayıcınızdan (ISS) gizler. Mevcut IP adresiniz yerine farklı bir ülkeden IP adresini tanımlayarak, bölgenizde engellenmiş olan sitelere erişim sağlayabilirsiniz. Proxy’ler belirli bir sınıra ve limite bağlı kalmamak için oldukça kullanışlıdır. Fakat bunu yaparken verilerinizi ISS yerine Proxy sunucusuna bırakmış olursunuz. Bu durum güvenlikle ilgili problemler meydana getirebilir. Bilindik ve popüler Proxy sunucuları genel olarak güvenli kabul edilirken, kullanılmadan önce araştırma yapmak son derece önemli. Ayrıca Proxy’ler şifrelemeyle ilgili herhangi bir avantaj sağlamaz. Bu nedenle özellikle hassas bilgilerle uğraşırken kullanımları ideal değil. VPN’lerin aksine Proxy’ler yalnızca tarayıcınızdaki trafiği yeniden yönlendirir. İnternete bağlanan başka bir uygulama kullanıyorsanız, Proxy sunucunuz üzerinden yönlendirme yapamazsınız.

Proxy Nasıl Çalışır?

İnternet erişimi sağlıyorsanız, internet servis sağlayıcınız (ISS) tarafından size verilen bir IP adresi (Internet Protocol Address) bulunmaktadır. IP adresi çevrim içi veri alışverişinin yanı sıra fiziksel olarak da izlenmenizi kolaylaştırır. Proxy sunucuları bu noktada devreye girer ve IP adresinizi gizlemenizi sağlar. Bir internet sitesine girmeye çalıştığınızda önce Proxy sunucusunda filtreleme gerçekleşir ve böylece IP adresiniz değişir. Bağlandığınız internet sitesinin sunucusu tam olarak konumunuzu belirleyemez.

Proxy Neden Kullanılır?

Gizlilik ve güvenlik: Genel olarak Proxy kullanım nedeni gizliliği ve güvenliliği artırmak. Özellikle büyük iş ağlarında proxy sunucuları, özel dosyaları korumak için faydalı olabilir. Proxy’ler genellikle ağları çevrim içi tehditlerden korumaya yardımcı olan güvenlik duvarlarının bileşenlerinden biri.

Yüksek ağ performansı: Bir kullanıcı bir internet sitesini ziyaret ettiğinde, Proxy sunucusu gelecekte hızlı erişim için internet sitesinin geçici bir kopyasını kaydeder veya önbelleğe alır. Bir kullanıcı gelecekte siteye tekrar erişmek istediğinde, Proxy basitçe verilerin önbelleğe alınmış kopyasını alıp tarayıcıya hızlı ve verimli bir şekilde sunabilir. Bu aynı zamanda bant genişliğini artırır ve kullanıcılara daha iyi bir deneyim sağlar.

Kurumsal izleme: İşletmeler ve okullar gibi kuruluşlar, ağ kullanıcılarının hangi internet sitelerine eriştiğini izlemek ve kontrol etmek için genellikle Proxy sunucuları kullanır.

Kısıtlamaları ve engellemeleri kaldırma: Bazı ülkelerde belirli internet siteleri yasaklı olabilir. Yurt dışı seyahatlerinde karşılaşılabilen bu durumu Proxy kullanarak aşabilirsiniz.

Günümüzde popüler birçok Proxy sunucusu bulunmakta. Hem hız hem de güvenlik açısında kullanılan Proxy’ler kullanmaya başlamadan önce araştırma yapılarak tercih edilmeli.  Güvenli olmayan Proxy sunucuların farklı problemlere yol açabileceği unutulmamalı.

İçeriği Yararlı Buldunuz mu?

Ort. 0 / 5. 0

Şu ana kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Yorum

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SEO Uzmanıyla Görüş.

Hemen Bir SEO Uzmanı ile Görüşerek Firmanız İçin İnternette Ön Sıralarda Yer Alma Fırsatını Yakalayın.