Ağ Geçidi Nedir?

Ağ Geçidi Nedir?
0
(0)
geçidi temel olarak bir ağdan diğerine veri akışı sağlayan bir bileşendir. Ağ geçidi, farklı iletim protokolleri ile çalışır. Yazımızda ağ geçidi hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Ağ Geçidi (Gateway) Nedir?

Ağ geçidi, farklı iki bilgisayar ağı arasında bağlantı kurmayı sağlayan bir ağ donanımıdır. Ağ iletişim kurallarına uygun olarak hareket eden iki bilgisayar ağının birinden gelen bilginin hedefteki ağa iletilmesi prensibi ile çalışır. Bir ağdan gönderilen bilginin hedefte bulunan diğerine, ağ iletişim protokolleri çerçevesinde iletilmesini sağlamaktır. Örneğin, evinizde akıllı cihazlarınızın internete kablosuz erişimini sağlayan bir ağ bağlantısı bulunuyorsa, ağ geçidi internet servis sağlayıcısı tarafından sağladığı modemdir.

Ağ Geçidinin (Gateway) Özellikleri Nelerdir?

  • Ağ geçidi, bir ağın sınırında yer alarak, ağla ilgili giren veya çıkan tüm verileri yönetir.
  • Farklı iletim protokolleri ile çalışan iki farklı ağ arasında bir geçiş oluşturur.
  • Bir ağ geçidi, iki farklı ağda kullanılan farklı protokoller arasında uyumluluk sağlayan bir protokol dönüştürücü olarak çalışır.
  • Bir ağ geçidini diğer ağ cihazlarından ayıran özellik, OSI modelinin herhangi bir katmanında çalışabilmesidir.
  • Ayrıca, iletişim ağlarının yönlendirme yolları hakkında bilgi depolar.
  • Kurumsal senaryoda kullanıldığında, bir ağ geçidi düğümü, proxy sunucusu veya güvenlik duvarı olarak desteklenebilir.
  • Bir ağ geçidi genellikle, farklı ağlara bağlı birden çok NIC (ağ arabirim kartı) ile bir düğüm olarak uygulanır. Ancak, yazılım kullanılarak da yapılandırılabilir.
  • Ağlar arasında veri iletmek için paket anahtarlama tekniğini kullanır.

Ağ Geçit (Gateway) Türleri Nelerdir?

Ağ geçitleri temel olarak iki ana kategoriye ayrılır. 

  • Tek Yönlü Ağ Geçitleri: Arşivleme aracı olarak kullanılabilen tek yönlü ağ geçitlerinde veriler yalnızca bir yönde iletilir. Kaynak tarafında yapılan değişiklikler hedefte çoğaltılır ancak bunun tersi olmaz. 
  • Çift Yönlü Ağ Geçitleri: Verilerin her iki yönde de iletilmesine olanak sağlar. Ayrıca Senkronizasyon araçları olarak kullanılabilirler.

İşlevselliklerine ve kullanımlarına göre de çeşitli ağ geçitleri vardır. Bunlar arasında öne çıkanlar;

  • Network Gateway: Farklı protokollerle çalışan ve iki farklı ağ arasında arayüz sağlayan en yaygın ağ geçidi türüdür.
  • Cloud Storage Gateway − Depolama isteklerini SOAP (Simple Object Access Protocol) ya da REST (Representational State Transfer) gibi farklı bulut depolama hizmetlerini API çağrıları ile çeviren bir ağ geçidi veya sunucusudur. Özel bulut depolamalarının uygulamalara entegrasyonunu kolaylaştırır. Uygulamaların herhangi bir genel buluta aktarılmasını gerektirir ve böylece veri iletişimini basitleştirir.
  • Internet-To-Orbit Gateway (I2O) − İnternetteki cihazları dünyanın yörüngesinde dönen uydulara ve uzay araçlarına bağlar. 
  • IoT Gateway − IoT ağ geçitleri, sahadaki IoT (Internet of Things) cihazlarından gelen sensör verilerini özümser ve bulut ağına göndermeden önce sensör protokolleri arasında çeviri yapar. IoT cihazlarını, bulut ağını ve kullanıcı uygulamalarını birbirine bağlarlar.
  • VoiP Trunk Gateway − VoIP (İnternet Protokolü üzerinden ses) ağı ile sabit hatlı telefonlar ve faks makineleri gibi düz eski telefon hizmeti (POTS) cihazları arasında veri iletimini kolaylaştırır.

Özetle, ağ geçidi sadece bir köprü gibi verileri aktarmakla kalmaz aynı zamanda onları protokoller aracılığıyla anlamlı hale getirir ve iki cihaz arasında iletişimi sağlar.

İçeriği Yararlı Buldunuz mu?

Ort. 0 / 5. 0

Şu ana kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Yorum

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SEO Uzmanıyla Görüş.

Hemen Bir SEO Uzmanı ile Görüşerek Firmanız İçin İnternette Ön Sıralarda Yer Alma Fırsatını Yakalayın.