MIMO (Multi Input Multi Output) Nedir?

MIMO (Multi Input Multi Output) Nedir?
0
(0)
Sosyalleşme, eğitim, iş, iletişim ve eğlence gibi daha birçok alanda teknolojik cihazları ve interneti fazlasıyla kullanmaktayız. Bu kullanımlar sırasında internetimizin hızlı olmasını isteriz. Fakat tek bir üzerinden birden farklı cihazın kullanılması, haberleşme sistemleri üzerindeki bant genişliğinden kaynaklanan sınırlamalar gibi nedenlerden dolayı hız problemi yaşanır. Bu yaşanan hız problemini önlemek ve hızı arttırmak için birçok teknoloji kullanılır. MIMO teknolojisi de bunlardan biridir. 

MIMO Nedir?

Multi Input Multi Output (MIMO) teknolojisi Türkçeye, “çoklu giriş çoklu çıkış” olarak çevrilmektedir. Peki, MIMO teknolojisi nedir ve ne işe yarar? Bu teknolojinin kullanım alanları ve sağladığı avantajları nelerdir?

Son zamanlarda sıklıkla merak edilenlerden bir tanesi de “MIMO nedir?” sorusudur. Multi Input Multi Output, kısaltılmış hali olarak MIMO, haberleşme sistemleri üzerindeki bant genişliği sınırlamalarından kaynaklanan hız problemini ortadan kaldırmak için geliştirilmiş bir teknolojidir. MIMO altyapısında bir veriyi eş zamanlı olarak farklı sinyaller kullanarak çeşitli antenlerden iletilmesini sağlayan ve bunun için de tek bir sinyal kanalını kullanan bir haberleşme amacıyla ortaya çıkarılan bir teknolojidir. 

Gönderilmek istenen veri iletilecek noktadan farklı veri akışlarına ayrılır. Farklı veri akışına ayrılan bu veri, alıcıya yine aynı sayıda ayrılan diğer MIMO modülü sayesinde birleştirilerek iletilir. Alıcı gönderilen her bir sinyalin gönderim esnasında oluşabilecek pürüzleri hesaba katmalıdır. Bir veri gönderimi sırasında oluşabilecek pürüzler ise şunlardır:

  • Noise (gürültü)
  • İnterference (girişim)
  • Kayıp sinyaller

MIMO teknolojisinin üç farklı alt kategorisi bulunmaktadır. Bunlardan ilki SISO’dur. Açılımı Single Input Single Output olan SISO, Türkçeye “tek giriş tek çıkış” olarak çevrilmektedir. SISO, standart teknolojileri temsil eder. 

İkinci alt kategori ise SIMO’dur. Açılımı Single Input Multi Output olan SIMO’nun Türkçe çevirisi “tek giriş çoklu çıkış” olarak yer alır. SIMO, verinin tek bir girişi ama birden fazla çıkışının olduğu teknolojileri ifade eder. Üçüncü ve son kategori ise MISO’dur. Multi Input Single Output ise çoklu girişin tek çıkışın olduğu teknolojileri ifade etmektedir. 

MIMO Ne İşe Yarar?

Çoklu çıkış ve çoklu girişin sağlandığı farklı MIMO konfigürasyonları vardır. Bunlardan en çok kullanılanları şu şekildedir:

  • 2*2 MIMO “iki iletici anten ve iki alıcı antenin bulunduğu konfigürasyon”
  • 3*3 MIMO “üç iletici anten ve üç alıcı antenin bulunduğu konfigürasyon”
  • 4*4 MIMO “dört iletici anten ve dört alıcı antenin bulunduğu konfigürasyon”
  • 8*8 MIMO “sekiz iletici anten ve sekiz alıcı antenin bulunduğu konfigürasyon”

Çoklu giriş çoklu çıkış teknolojisi MIMO, çoklu yayınım sayesinde kablosuz ağ bağlantısının kapasitesini çoğaltır. Network teknolojisinde 802.11n kablosuz ağ teknolojilerinde dört kanallı MIMO teknolojisi kullanılırken 802.11ac teknolojisinde sekiz kanallı MIMO teknolojisi kullanılmaktadır. Kullanılan bu kanal sayıları Access Point üzerinde bulunan antenlerin sayısına göre sınırlıdır. Bu sebeple her anten bir sinyali yaymaktadır. 

MIMO Teknolojisinin Kullanım Alanları ve Avantajları Nelerdir?

MIMO teknolojisinin sağladığı birçok avantaj vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • MIMO, tek antenli Wi-Fi yönlendiricilerine oranla çok antenli Wi-Fi yönlendiricileri sayesinde performansını ve internet erişiminin artmasını sağlar.
  • MIMO, Wi-Fi bağlantısı üzerinden ileti ve veri alma yolu ile daha yüksek performans gösterir.
  • MIMO, Wi-Fi istemcileri ve yönlendiricileri arasında gerçekleşen ağ trafiğini tek akış olarak planlar ve bu akışı eş zamanlı olarak iletir. İletilen mesaj alıcı tarafından etkinleştirilen aygıt sayesinde yeniden tek mesaj haline gelmesini sağlar.

Yazımızda ağ iletişiminin çoklu antenler sayesinde daha hızlı ve kaliteli şekilde kullanılmasını sağlayan MIMO teknolojisi hakkındaki bilgileri öğrenebilirsiniz. MIMO teknolojisinin ne olduğunu ve kullanıcılara sağladıkları avantajları öğrenerek sizlerin de kullandığı Wİ-Fİ yönlendiricilerinin, MIMO teknolojisini kullanıp kullanmadığını kontrol edebilirsiniz.

İçeriği Yararlı Buldunuz mu?

Ort. 0 / 5. 0

Şu ana kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Yorum

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SEO Uzmanıyla Görüş.

Hemen Bir SEO Uzmanı ile Görüşerek Firmanız İçin İnternette Ön Sıralarda Yer Alma Fırsatını Yakalayın.